Kolme lukkopainimitalia akatemiaottelijoille Rooman EM-kisoista

03.04.2017

MMA Rovaniemeä edustava Emilia Lång sekä WFC Tamperetta edustava rovaniemeläinen Aarni Karjalainen ottelivat palkintosijojen arvoisesti viikonloppuna Roomassa käydyissä IBJJF:n lukkopainin EM-kisoissa. Kaksikko sai kaulaansa pronssia; Karjalainen sinivöisten -97,5 –kiloisten sarjassa ja Lång sinivöisten -61,5 –kiloisten sarjassa. Pronssin lisäksi Lång saavutti hopeaa sinivöisten avoimessa painoluokassa.

 

Finaalipaikka lähellä

Karjalainen kohtasi avausottelussaan väkivahvan venäläisen ja sai tämän luovuttamaan akilleslukolla parin minuutin painimisen jälkeen. Otteluvoitto johdatti Karjalaisen suoraan semifinaaliin, jossa vastaan tuli sarjan voittaja Ranskasta. Ranskalainen lunasti finaalipaikan lopulta yhden pistesuorituksen turvin.

– Ranskalainen kävi päälle aggressiivisesti heti alusta alkaen. Sain olkalukon kiinni ja kaveri huusi jo kivusta, muttei suostunut luovuttamaan. Sen jälkeen hän nappasi yhden pistesuorituksen, jota hän puolusti loput ajasta. Yritin ajaa piste-eroa kiinni, mutten siinä kuitenkaan onnistunut, Karjalainen kertaa.

Finaalin selkeästi nimiinsä vienyt ranskalainen ja Aarni Karjalainen pääsivät ottamaan toisistaan mittaa vielä toistamiseen avoimessa painoluokassa. Uusi taktiikkakaan ei tuonut polvileikkauksestaan toipuneelle arvokisaensikertalaiselle voittoa, mutta ottelut antoivat osviittaa miehen nykyisestä tasosta.

– Ottelut ranskalaista vastaan osoittivat, että oman sarjan kulta on yhden pistesuorituksen päässä nykyisestä tasostani. Erityisesti Lapin Lukon painitreenit ovat tuoneet varmuutta pystyotteluuni, joten suunta on oikea.

IMG-20170403-WA0000.jpg

Ei ollut kaukana, etteikö Aarni Karjalainen (toinen oik.) olisi seissyt palkintojenjaossa korkeimmalla korokkeella.

 

Mitalit työn takana

Karjalaisen tavoin ensimmäisiin kansainvälisiin arvokisoihin osallistuneella Emilia Långilla riitti haasteita painivastustajien lisäksi myös oman kisajännityksen hallitsemisessa.

– Jännitys oli todella kovaa ensimmäisestä kisapäivästä lähtien. Vasta kolmantena päivänä pystyin rentoutumaan kunnolla ja onnistuin ottelemaan oman taitotasoni mukaan. Tulosta alkoi sitä myöten tulla, eikä jääty enää jäätymään jännitykseen, Lång kuvailee helpottuneena.

Aiemmin SM-tasolla pronssille yltänyt Lång oli yllättää semifinaalissa hyvin harjaantuneen virolaisnaisen, mutta kokemattomuus koitui lopulta nuoren rovaniemeläisen kohtaloksi. Pronssimitali vapauttikin ottelijan henkisestä lukosta ja sinivöisten avoimessa painoluokassa nähtiin parasta Långia.

– Voitin kolme ensimmäistä ottelua, mutta hävisin finaalissa kyproslaiselle pisteillä. Finaalivastus oli isokokoinen ja ketterä liikkumaan. Tarvitsenkin vielä paljon harjoittelua, jotta sellaisen vastustajan pystyisin taltuttamaan.

IMG-20170403-WA0001.jpg

 Emilia Lång (vas.) taisteli kaksi EM-mitalia ensimmäisistä arvokisoistaan.

 

Tunnelma kisapaikalla Roomassa oli käsinkosketeltavissa. Yleisön mylvintä areenalla oli jopa niin kovaa, että kilpailijat joutuivat käyttämään korvatulppia ennen ottelujaan keskittyäkseen suorituksiinsa. Huutomyrskyn uhriksi joutui myös kolmas akatemiaottelijamme Petrus Haverinen, joka erehtyi kuulemaan olevansa pistejohdossa, mikä johtikin karvaaseen tappioon yhdellä neljäsosapisteellä avauskierroksen ottelussa.

 

 

Teksti: Harri Nykänen, Lapin Urheiluakatemia

Kuvat: Aarni Karjalainen