Maailmanmestari Vili Saarijärven matka Korkalovaarasta maailmalle

19.10.2016

Lapin Urheiluakatemian Top Team –urheilija, jääkiekkoilija Vili Saarijärvi on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta nähdä ja kokea maailmaa monelta eri kantilta. Tähän astisista saavutuksista mainittavin löytynee kuluneen vuoden tammikuulta, jolloin Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue voitti MM-kultaa kotikisoissa Helsingissä. Syyskuussa Vili ennätti harjoittelemaan hetkeksi kotimaisemiinsa Rovaniemelle.

19-vuotias puolustajalupaus on kotoisin Rovaniemen perukoilta Korkalovaarasta, missä hän vietti suurimman osan lapsuudestaan. Vilkkaaksi nuoreksi itseään kuvaileva Saarijärvi muistelee kulkeneensa peruskouluikäisenä treeneistä treeneihin tai ulos kavereidensa kanssa pelaamaan. –8. luokalle asti harrastin jääkiekkoa, jalkapalloa ja kaukalopalloa, joten kotona en hirveästi kerennyt olemaan.

Ensimmäinen muutto kotoa tapahtuikin 16-kesäisenä, kun Oulun Kärpät nappasi nuoren rovaniemeläisen suojiinsa. Omilleen muutto oli iso askel kohti itsenäistymistä, kun vastuu huolehtimisesta siirtyi kokonaan itselle. –Muuttaminen oli henkisesti kasvattavaa, kun oppi vastaamaan itsestä ja kotitöistä.

Kahden vuoden periodi Oulussa kasvatti Saarijärveä kohti isompia ympyröitä. Seuraavaksi vuorossa oli Amerikan valloitus. Kaudeksi 2014-2015 Saarijärvi siirtyi Yhdysvaltain juniorijääkiekon pääsarjaan Green Bay Gamblersin riveihin. Kesällä 2015 Saarijärvi sai uutta ponnetta uralleen, kun NHL-seura Detroit Red Wings varasi hänet kolmannella kierroksella NHL:n varaustilaisuudessa ja teki rovaniemeläisen kanssa kolmen vuoden tulokassopimuksen. NHL-varaus oli nuorelle jääkiekkoilijalle unohtumaton kokemus. –Se oli sellainen kerran elämässä tapahtuva hetki, jota ei ikinä unohda. Vaikka varauksella ei vielä tulevaisuutta taattu, antoi se uuden alun ja lisäpotkua tekemiseen, Saarijärvi muistelee tyynen rauhallisena.

Englannin kieli ei Korkalovaaran koulusta juurikaan tarttunut vilkkaan Vilin päähän, joten kommunikointi Amerikan mantereella oli aluksi haastavaa. –Green Bayhyn mennessä en puhunut juuri ollenkaan englantia, mutta parin kuukauden kuluttua pystyin jo kertomaan asiani, jos oli jotain kerrottavaa. Puhumalla olen oikeastaan kielen oppinut ja nykyään se on jo menevää.

Nuorella Saarijärvellä on ollut jo pienestä pitäen unelmana pelata NHL:ssä. Haave pelaamisesta maailman parhaassa kiekkoliigassa konkretisoitui tavoitteeksi Oulussa vietettyinä vuosina. –Päätavoitteenani on edelleen ammattilaisuus ja pelaaminen NHL:ssä, Saarijärvi vastaa päättäväisenä käsi kipsissä. Itsensä tunteva urheilija tietää, mitä tavoitteen saavuttamiseksi vaaditaan ja ensimmäinen askel onkin saada käsi kuntoon ennen vuoden vaihteen näyttöpaikkaa, nuorten MM-kisoja. –Minun pitää olla kärsivällinen ja vahvistaa sekä henkisiä että fyysisiä ominaisuuksia, jotta pääsen kohti suurta tavoitetta. 

 

IMG_5906.JPG

Vili Saarijärvi on yksi Top Team -urheilijoistamme. 

 

Kolmen viikon reissu kotimaisemissa Rovaniemellä vierähti Saarijärveltä mukavasti. Mies on kiitollinen etenkin Lapin Urheiluakatemian väelle mahdollisuudesta harjoitella Top Team –urheilijana huippuolosuhteissa mahtavien ihmisten keskellä. –Sain tästä jaksosta paljon enemmän irti treenatessani porukassa kuin, että olisin harjoitellut kolme viikkoa itsekseni.

Lapin Urheiluakatemia kiittää Viliä mukanaolosta ja toivottaa onnea ja menestystä tuleviin koitoksiin!

 

Teksti ja kuva: Harri Nykänen, Lapin Urheiluakatemia