Urheilijavieraita yläkoululeirillä

03.08.2016

Lapin Urheiluakatemian ensimmäinen yläkoululeiri pyörähti käyntiin maanantaina. Ensimmäisellä leirillä ovat mukana 8.-9.luokkalaiset. Yläkoululeirille saapui satakunta nuorta urheilijaa, joista osa on ollut mukana akatemiatoiminnassa jo aikaisempina vuosina ja osa saapui leiritykseen ensimmäistä kertaa. Yläkouluakatemian koordinaattori Vesa Tauriainen avasi leiriviikon infotilaisuudella, jossa hän painotti urheilijoille sporttista käyttäytymistä niin harjoituksissa kuin niiden ulkopuolellakin. Tauriaisen mukaan leireillä opetellaan myös urheilijana kasvamista urheilun ja opiskelun yhdistämisen rinnalla.

 

Päivä jatkui lajikohtaisella harjoituksella, jonka jälkeen nuoret urheilijat pääsivät kuulemaan urheilijavieraita suoraan oman lajinsa huipulta, kun alppihiihtäjä Merle Soppela ja suunnistaja Olli Ojanaho pääsivät jakamaan omia kokemuksiaan urheilusta sekä opiskelusta yläkouluakatemian väelle.

 

25-vuotias Soppela kuuluu naisten alppimaajoukkueeseen, joka laskee kauden ensimmäiset maailmancupit loka-marraskuun vaihteessa. Rovaniemeläiseltä Soppelalta löytyy opiskelutaustaa muun muassa Rukan alppikoulusta sekä Ounasvaaran urheilulukiosta. Parhaillaan hän suorittaa johtamisen opintojaan Lapin yliopistossa.

 

19-vuotias suunnistaja Olli Ojanaho on nuoresta iästään huolimatta saavuttanut jo useita arvokisamitaleja. Parhaimmat saavutukset Ojanaholta löytyvät vuoden takaa Norjasta alle 20-vuotiaiden MM-kisoista, missä urheilijanuorukainen saavutti kaksi henkilökohtaista MM-kultaa sekä yhden viestikullan. Viimeistä vuottaan Ounasvaaran urheilulukiossa opiskelevalla Ojanaholla onkin tavoitteenaan aikuisten MM-kulta tulevaisuudessa.

 

Urheilijavierastilaisuudessa hypättiin hieman ajassa taaksepäin aikaan, jolloin Soppela ja Ojanaho olivat yläkouluikäisiä. Akatemiatoiminnassakin mukana olleella Ojanaholla harjoitusmäärät olivat tuohon aikaan yli 20 tuntia viikossa, kun taas Soppelan harjoitusmäärät eivät välttämättä olleet niin isoja, johtuen siitä, ettei akatemiatoimintaa järjestetty hänen aikanaan vielä Rovaniemellä. Soppela sai kuitenkin harjoitustunteja jokapäiväisistä treeneistään sekä leiriviikonlopuista tuntureissa. Nykyään molemmat harjoittelevat pääsääntöisesti kaksi kertaa päivässä, mutta viikkoon mahtuu myös lepopäiviä yhdestä kahteen.

 

Molemmat urheilijoista matkustavat urheilun vuoksi todella paljon, joten koulunkäynti Rovaniemellä jää melko vähälle. Molemmat kertovat kuitenkin hyödyntävänsä matkojaan opiskeluun, jotta koulu ei tyystin pääse unohtumaan. Lapin Urheiluakatemia on nuoren urheilijan kannalta edullinen paikka, sillä päivärytmiin on sisällytetty sekä harjoitukset että opiskelut. –Opiskelun ja urheilun yhdistäminen onnistuu Lapin Urheiluakatemiassa loistavasti, Ojanaho kehuu omasta kokemuksestaan. Soppela on asian kanssa samoilla linjoilla ja lisää kehuihin vielä Urheiluopiston moitteettomat olosuhteet.

 

Nuoren urheilijan tulee tehdä tiettyjä valintoja edetäkseen urheilijan polulla. Valinnat nukkumisen ja ruokailujen suhteen ovat merkittävä rasti urheilijana kehittymisessä. Ojanaho mainitsee esimerkkinä nukkumaanmenon elokuvien katsomisen sijaan. –Jos vääriä valintoja tekee usein, näkyy se nopeasti isossa kuvassa, Ojanaho tietää kertoa. Ravintoon liittyen Ojanaho on saanut opastusta perusasioihin ja ruokailurytmiin yläasteaikana akatemiasta. Soppela puolestaan olisi kaivannut enemmän opastusta ravintoon liittyen, sillä lukioikäisenä riittämätön ravinnonsaanti johti sairasteluihin, eikä kehityskäyräkään ollut paras mahdollinen.

 

Perheen rooli nuoren urheilijan elämässä on merkittävä. Sekä Soppela että Ojanaho kokevat perheen tuen äärimmäisen tärkeäksi. Molempien vanhemmat ovat olleet aktiivisesti mukana urheilijoiden toiminnassa. Soppela kertoo, kuinka hänen isänsä valmensi häntä vielä yläasteaikoina. Ojanahon isällä on sormensa pelissä vieläkin Ollin valmennuksesta aina muihin toimiin asti. Molemmat urheilijoista ovat erittäin kiitollisia perheilleen, jotka ovat mahdollistaneet heidän polkunsa kohti maailman huippua.

 

Urheilijavierastilaisuuden tarkoituksena oli saada nuoret peilaamaan omaa urheilijan elämäänsä maailman huippuihin. Ensimmäinen leiriviikko on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin ja tuoreita ajatuksia saatu syövytettyä nuorten urheilijoiden mieleen. Tästä on jokaisen hyvä jatkaa matkaa omalla urheilijan polullaan!

 

Teksti: Harri Nykänen, Lapin Urheiluakatemia