Yhdistä opiskelu ja urheilu myös Yliopistossa - vapaalaskija Inka Salmirinne

03.03.2017

Lapin Urheiluakatemiassa on mukana tänä vuonna parisenkymmentä yliopisto-opiskelijaa Lapin yliopistosta. Yksi heistä on neljättä vuottaan media-alaa opiskeleva Inka Salmirinne. Nuorempana viisi vuotta alppihiihtoa harrastanut Salmirinne muutti opiskelujen perässä Rovaniemelle, eikä aikaakaan, kun myös urheilu kaipasi nuorelta laskijalta lisää taiteilijan vapauksia. Vuosi oli 2013, kun vapaalasku ja Inka Salmirinne kohtasivat.


Aika ei katso kelloa 

Toisin kuin alppihiihdossa, vapaalaskussa ei yleisesti ottaen lasketa kelloa vastaan, vaan kyseessä on arvostelulaji, jossa muun muassa tyyli, laskulinjan valinta ja laskun sujuvuus ratkaisevat paremmuuden. Lajin hienoutta korostaa se, että lajia harrastetaan hoidettujen rinteiden ulkopuolella niin sanotulla puuterilumella.

inka (2).jpg

Koskemattomat rinteet ja vapauden tunne kiehtovat Inka Salmirinnettä vapaalaskussa. (Kuva: Harri Tarvainen)

 

– Pidän vapaudesta laskea oman mielen mukaan ja laji on tyyliltään rennompaa, kuten lumilautailu, joten siinä tehdään enemmän itselle ja fiilistellään kuin painetaan rinteessä veren maku suussa.

Kuusamossa ja Rukan rinteissä kasvanut Salmirinne on oppinut myös erilaisten temppujen salat, mutta vapaalaskukisoissa ne eivät ole itseisarvo.

– Voittaja ei ole aina se, joka tekee kovimmat temput, vaan laskun pitää kokonaisuutena olla hallittu. Alppitaustaiselle tämä on joka tapauksessa vapaampaa, eikä pelkkää keppien kiertämistä ja kellon kanssa menemistä. 

 

Yleisvalmennuksesta tukea harjoitteluun 

Kuluva vuosi on Salmirinteelle ensimmäinen Lapin Urheiluakatemiassa. Päätös akatemiaan hakemisesta syntyi ulkopuolisen tuen tarpeesta.

– Olen harjoitellut paljon isäni valmennuksessa, eikä Rovaniemellä siihen ollut luonnollisestikaan mahdollisuutta, joten tarvitsin ympärilleni valmennusverkoston, mikä auttaa minua kehittymään eteenpäin. Lapin Urheiluakatemia on onnistunut siinä hyvin, sillä he tarjoavat urheilijoille monipuolista tukea, kansainvälisiin kisaympyröihin hamuava Salmirinne kertoo.

Ruka Slalomia edustava Salmirinne kuuluu akatemian yleisvalmennusryhmään, jossa lajeja on edustettuina aina ratsastuksesta golfiin ja tenniksestä triathloniin asti. Monikirjavat lajit asettavat haasteita yleisvalmennuksesta vastaavalle Jarmo Dementjeffille ja muulle valmentajaryhmälle, mutta Salmirinteen mukaan valmennus on onnistunut ilmeisen hyvin tehtävässään.

– Olen tykännyt tosi paljon! Toiminta on organisoitua ja valmentajat ovat aina auttamassa paikan päällä. Välillä treenaamme koko porukka yhdessä ja välillä harjoitusohjelmat ovat yksilöidympiä.

DSC_9618.JPG

Urheilun ja median yhdistäminen on aina ollut Inka Salmirinteen haaveena. Vapaalaskija työstää parhaillaan gradua Aasian surffiliitolle sosiaalisen median hyödyntämisestä. Koulusta valmistuminen on suunniteltu 1,5 vuoden päähän.

 

Yksilöidyt harjoitusohjelmat mahdollistavat osaltaan myös mutkattoman koulunkäynnin. Salmirinteen mukaan heidän alallaan yliopistossa on 80 prosenttinen läsnäolopakko luennoilla, joten silloin tällöin akatemian aamuharjoitukset jäävät auttamatta välistä.

– Välillä on pitänyt käydä luennoilla aamuharjoitusten sijaan, mutta onneksi oma harjoitusohjelma mahdollistaa treenien tekemisen myös koulun jälkeen omalla aikaa.

Salmirinne kannustaakin kaikkia yliopistourheilijoita hakemaan mukaan akatemiatoimintaan, sillä jokaisella paikkakunnalla ei ole mahdollista yhdistää opiskelua ja urheilua näin hyvin ja tässä mittakaavassa.

 

 

Teksti: Harri Nykänen, Lapin Urheiluakatemia