Yläkouluakatemian syyskausi päätökseen - "Olemme hyvällä tiellä."

02.12.2016

Lapin Urheiluakatemian yläkoululeiritykset saatiin tänään päätökseen syyskauden osalta. Kuluneen syksyn aikana leiriviikkoja kertyi 7. luokkalaisille kaksi kappaletta ja 8.-9. luokkalaisille kolmen leiriviikon verran. Lapin Urheiluakatemian yläkoulukoordinaattori Vesa Tauriainen on tyytyväinen, että akatemiatoiminta yläkoulun puolella on vihdoin löytänyt oman muotonsa.

– Toimintamme on osoittanut, että yläkouluakatemialle on tarvetta ja näemme tämän erittäin tärkeäksi vaiheeksi aloittaa urheilijaksi kasvaminen. Tässä vaiheessa pääsemme paneutumaan asioihin, mitä urheilijana kasvuun kuuluu ja mitkä asiat ovat tärkeitä kussakin lajissa tulevaisuutta ajatellen.

 20161130_083623.jpg

Lapin Urheiluopisto tarjoaa upeat puitteet laadukkaan ja monipuolisen harjoittelun toteuttamiseen.

 

Akatemiassa ollaan jo huomattu yläkoulutoiminnan merkitys siirryttäessä toiselle asteelle. Tauriaisen mukaan harjoittelun laatu ja muut elämänhallinnalliset seikat ovat paremmalla mallilla yläkouluakatemian läpikäynneillä kuin nuorilla, jotka tulevat mukaan vasta akatemiapolun seuraavassa vaiheessa. Yläkoulutoiminnassa mukana olevat ehtivät totuttautua kolmen vuoden aikana harjoitusmääriin ja intensiteettiin, eikä toisella asteella tule sen puitteissa yllätyksiä.

Kuluneeseen syksyyn Tauriainen suhtautuu positiivisin mielin. Hänen mukaansa yläkoulujen nuorimmilla eli 7. luokkalaisilla kehitystä on tapahtunut jo tämän lyhyen syksyn aikana, puhumattakaan vanhemmista ikäluokista, joiden toiminta on harpannut isoja askelia eteenpäin. Samaa mieltä ovat myös psyykkisestä valmennuksesta vastaava Joona Vazana sekä ravintopuolen opiskelijavalmentaja Joonas Tahkola.

– Etenkin vanhimmassa ikäluokassa huomaa isoja kehitysaskelia. On alettu sisäistää ja ymmärtää, mitä psyykkinen valmentautuminen on, ja mikä merkitys sillä on urheilijalle, Vazana kertoo. Vazanan mukaan myös elämänhallintaan liittyvät asiat, kuten unen ja ravinnon merkitys, ovat menneet rutkasti eteenpäin.

Tahkolan mukaan ravintovalmennuksessa nuorimmille on opetettu perusjuttuja ravitsemukseen liittyen, kun taas vanhemmille opetus on ollut kohdennetumpaa. –Olemme asettaneet erilaisia tavoitteita liittyen ateriarytmiin ja nestetasapainon ylläpitämiseen ja mielestäni olemme niissä päässeetkin parempaan suuntaan.

 IMG_5911.JPG

Ravinnon ja levon ollessa tasapainossa, harjoittelukin sujuu mielekkäästi.

 

Pelkkää ruusuilla tanssimista akatemian toiminta ei kuitenkaan ole. Kova koulu ja ammattimainen toiminta erottavat osaltaan jyvät akanoista. – Yläkoulutoiminta on hyvä mittari niin urheilijalle kuin valmentajillekin testata ja huomata, onko tämä se juttu, mitä todella haluaa tehdä, Tauriainen kertoo. – Lapin Urheiluakatemian täytyy pyrkiä vastaamaan Suomen Olympiakomitean tekemiin linjauksiin ammattimaisella toiminnalla ja kokonaiskuvaa katsottaessa olemme siltä osin hyvällä tiellä, Tauriainen päättää.

Valtakunnallisesti Suomen laadukkaimpiin urheiluakatemioihin lukeutuvan Lapin Urheiluakatemian 200 yläkoululaista jatkavat leirityksiään ensi vuoden puolella helmikuun alussa. Tässä vaiheessa kiitämme kuluneesta syksystä ja toivotamme kaikille oikein reipasta joulun odotusta!

 

 

 

Teksti ja kuvat: Harri Nykänen, Lapin Urheiluakatemia